diumenge, 20 de novembre del 2016

DEURES O COM TENIR OCUPATS ELS INFANTS.

Deures, sí o no? Vet aquí el gran dilema actual. Com si l'educació depengués només d'això... He hagut de pensar-m'ho molt i molt, abans d'escriure aquest "post" (en diuen així, oi?).
A mi no em semblem malament si tenen la mesura justa a l'edat i capacitat de cadascú. Amb això vull dir que el nen/a ha de ser capaç de fer-los tot sol, de fer-se'n responsable i, per tant, els pares no se n'han d'ocupar. Eduquen l'autonomia, la capacitat d'esforç, la responsabilitat i l'autodomini. Au, ja ho he dit. El que passa sovint és que tenen un volum de deures no del tot adequat i ai! els pares s'hi han de posar. Malament anem. Malament perquè la feina que té l'infant és inadequada a l'edat i, evidentment, després de tot el dia a escola, està cansat. Però resulta que aquest cansament només el tenim en compte a l'hora de fer les tasques escolars: els hem d'anar darrere i això sí que és pesat... Ara bé, tenir-los cada dia fent una activitat extra-escolar, és a dir, sortint de l'escola, es veu que no és cansat i que el nen/a no ho nota tant com a l'hora de fer quatre problemes o una redacció de quinze línies.
I jo em pregunto, si treuen els deures deixarem els nens/es jugar tranquil·lament a casa o amb els amics? Els deixarem berenar asseguts a taula? Aprofitarem el temps per parlar amb ells, per jugar amb ells, per explicar-los un conte, per comentar com ens ha anat el dia i que la criatura vegi la nostra part més feble? Serem capaços de no fer-los anar corrent amunt i avall fent dilluns, anglès; dimarts, tennis; dimecres, matemàtica extra; dijous, alemany; divendres; dibuix; dissabte, partit i diumenge, teatre matinal i cinema a la tarda? Ens quedarem jugant
al parxís i ensenyant-lo que de vegades es guanya i d'altres es perd? Podrem llegir junts un recepta de cuina i cuinar amb ells? O ens és més fàcil que facin activitats fora que tenir-los a casa, cansats de tot el dia -ells i nosaltres- i omplir-nos de paciència per si hi ha algun episodi de rebequeria o plors?
Sabeu què passa? que he preguntat a diverses persones sobre aquest tema i quan parles de deures, posen el crit al cel o més amunt. Aleshores pregunto que farien amb el temps que ocupen els deures i...Endevineu la resposta? Bravoooo!!! Activitats extra-escolars. En que quedem? Estan o no cansats, quan surten de classe? I l'altra pregunta és, tu, adult, com estàs després d'un dia de treball? Cansat, oi? Ara imagina que algú que té potestat sobre tu et fes anar cada dia, sortint de la feina, a muntar a cavall, a fer japonès, a dibuixar -relaxa molt!- o a nedar? Ep!! no s'hi val a protestar, que cal aprofitar el temps a tope!!!
Ups! Em sembla que m'he posat en un embolic, amb tot això... Espero no haver ofès ningú. No és la meva intenció. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada